Информация в помощ на пациента


Национална програма за профилактика на оралните заболявания

Силанти - листовка 1     Силанти - листовка 2

Информация, публикувана в медиите:

"Кариесът може да е причина за инфаркт
Учените от университета в Хелзинки доказаха, че между сърдечните инфаркти и болните зъби има директна връзка. Една трета от хората, които не лекуват кариесите си, имат и сърдечни оплаквания. Освен това кариесът е не само следствие на злоупотребата със сладко, но и сигнал, че организмът се подлага твърде често на стрес. При стресови ситуации организмът отделя субстанции с киселинен характер, които действат директно върху зъбния емайл. Болните зъби и кариесът са първопричината за много заболявания. Предполага се, че всеки зъб отговаря за даден орган в човешкото тяло. Например третите зъби, броейки от средата, се свързват с дейността на жлъчката и далака. Осмите зъби са най-пряко свързани с нервната система, сърцето и тънките черва."


"15% от пациентите съсипват зъбите и общото си здравословно състояние заради панически страх
Денталната фобия е състояние на непреодолим страх от стоматологични манипулации, възникване на трайни негативни емоции при всяко напомняне за болестите на зъбите, стоматологичния кабинет, възможните интервенции и други. Тази фобия не е вродена, а е придобита, като за нейното формиране има определени предпоставки. Особено влияние оказват предишен опит, особено в детска възраст, както и общуването със стоматолога. Процедурите при такива пациенти трябва да бъдат кратки и безболезнени.

Имам проблеми със зъбите, но изпитвам ужас от зъболекарския стол. Веднъж отидох, но ми прилоша и повече не съм ходила. Има ли изход от такова положение?
Вера Пантелеева, Плевен

Страхът от зъболекар е често срещан сериозен проблем за мнозина българи. Доказано е, че 50% от пациентите не търсят редовно стоматологична помощ, а 9-15% избягват необходимото им лечение поради страх от стоматологичните манипулации. Това означава, че голям процент от хората не посещават зъболекар само заради страха си.

Този проблем се отразява не само на оралното здраве, но и на общото състояние на организма

- хронично възпалените венци и разрушените зъби се отразяват на общото здраве;
- затрудненията в дъвченето и смилането на храната могат да причинят сериозни смущения в храносмилането и усвояването на храната;
- проблемите със зъбите се отразяват на говора и правилната дикция;
- лошият дъх и усмивка се отразяват на самочувствието ви при общуване с околните.

Най-важното, с което трябва да се започне при преодоляването на тази фобия, е общуването.

Пациентът не трябва да се притеснява да обяснява своите страхове, а да се постарае да постигне чувство на контрол при работа в собствената му уста. Съвременната стоматология в ръцете на внимателен и състрадателен екип може да бъде наистина безболезнена.

Право на пациента е да е наясно с всички процедури, които му предстоят. Научавайки повече, в човека намалява страхът от неизвестното. Пациентът има право и на решение относно начина на лечение.

Той трябва да бъде откровен със стоматолога –
колко може да понесе като начало. Добивайки увереност в себе си и доверие в екипа, постепенно обемът от процедури, който той ще е в състояние да понесе, ще нарасне. Трябва да се установи определена сигнална система, така че да можете да спрете лечението по всяко време, когато пациентът има нужда от още анестезия, иска да изплакне или просто иска малко почивка. Най-честият сигнал е вдигане на ръка.

Не се чувствайте неудобно от състоянието на зъбите си Ако в миналотоса гледали с насмешка на отношението ви към зъбите, или се чувствате неудобно заради сегашното им състояние, не се притеснявайте да говорите откровено с настоящия си стоматолог. Дайте му възможност да разбере притесненията ви и да покаже своето отношение към проблема. С учудване ще откриете какви възможности за лечение предоставя съвременната стоматология. С модерните методи никога не е късно да възвърнете хубавата си усмивка.

ВНИМАНИЕ!
Ако чувствате напрежение, докато сте на зъболекарския стол, най-лесният начин е физическата релаксация - отпуснатото тяло спомага за психическо отпускане. Човешкото тяло не може да бъде едновременно физически спокойно и с напрегнато съзнание. Най-лесните техники са: дълбоко дишане, отпускане на мускулите. Ако успеете да се отпуснете, този страх значително ще намалее.

След като вече се чувствате по-спокойни при посещенията си, може да използвате различни начини за отвличане на вниманието от пряката работа в устата ви. Не се притеснявайте да поискате да слушате например музика, която ви харесва. "


"Контрол върху болката
Съвременната стоматология разполага с методи и средства за локална анестезия (местно обезболяване), чрез които се блокира усещането за болка. Не трябва да се страхувате от инжекцията. Всички упойки се поставят бавно. Самата игла не предизвиква болка - тя е съвсем тънка (0,3 тт) - чувството на дискомфорт е резултат от налягането и обема на течността, които се инжектират. Това чувство може да се намали значително със съвременните устройства, чрез които налягането е дозирано и равномерно, анестетикът се въвежда съвсем бавно и в малки количества, което намалява разпъването на тъканите. "


"Психолозите на “доктор” съветват
Денталната тревога е реакция срещу неизвестна опасност. Тя е широко разпространена. И хората я изпитват на различни нива, особено когато на тях им се налага да извършат нещо, което не са правили досега. Тук в основата на всичко стои страхът от непознатото. Денталният страх е реакция към позната опасност. Тук обектът на страх е известен, както и резултатът. Човекът се страхува от нещо, което му се е случвало и е предизвикало неприятни симптоми. Пациентът реагира срещу лечебния процес и като отговор стартира ситуацията “Да се бия или да бягам”.

Дентална фобия - това е същият страх като по-горе, но доста по-силен. При него страдащият тотално избягва застрашаващата ситуация, за да не предизвика реакцията “Да се бия или да бягам”. Тук е важно да се отбележи фактът, че пациентът изпитва подобна реакция даже само като си помисли за лечебния процес при стоматолога, без дори да присъства в кабинета на зъболекаря.

Кои са най-честите причини за дентална фобия?

- Лош предишен опит при посещение на стоматолог - това не включва само болезнена визита, но също така и лошо отношение към болния от лекуващия го зъболекар.

- Насилие в миналото - дентална фобия се проявява при хора, които в миналото са преживели сексуално насилие, особено като деца. Физическото и емоционалното насилие от лице, което заема авторитетно положение в обществото, заедно с лоши преживявания при стоматолога, могат да бъдат също причинители на денталната фобия.

- Немарлив зъболекар - това означава стоматолог, който е причинил болка или повреда на някой зъб на пациента си. Този спомен може да поддържа едно постоянно ниво на напрежение.

- Унижение - стоматологът е проявил нетактичност и се е изказал остро за зъбния статус или за хигиената на пациента. Забележката се е оказала решаваща и пациентът се страхува да посещава зъболекар, за да не изпита отново подобно унижение.

- История на страх от зъболекар в семейството - когато едно дете е израсло в среда, където единият родител е проявявал дентална фобия, съществува реална опасност детето да изпитва същия проблем. Когато детето е заобиколено от близки и познати, които разказват ужасяващи истории за преживяванията в стоматологичния кабинет, то много лесно развива дентална фобия.

- Подготвеност - много хора от векове се раждат с предразположеност към проявата на даден вид фобии. Те много бързо изпитват фобии към змии, насекоми, фобии от игли, ножове. Всичко това става сякаш предавано по наследство. Гените го носят от векове и за векове, за да съхранят човешкия род.

- Посттравматичен стрес - изследванията сочат, че хора, изпитали неочаквани изживявания по време на лечение, като натрапчиви мисли или шокиращи усещания, също развиват дентална фобия. "